ADOBE AUDİTİON 1.5 profesyonel bir ses kayıt stüdyosu ve mixer yazılımı. Program sayesinde kendi ses dosyalarınızı oluşturabilir ve bunların üstüne bir dizi efektler uygulayabilirsiniz. Demo sürümü bile başarılı kayıtlar yapmayı engellemiyor. Program ayrıca ses dosyalarınızı değişik formatlarda kayıt etme imkanını da sunuyor. Başta wave olmak üzere, raw, mp3, au, snd, dwd, vox, voc ve bir çok audio formatını destekliyor. Bu formatlar üzerine efekt uygulamak ve bunları çeşitli formatlara dönüştürmek mümkün. Kendi yaratıcılığınızı ve programın maharetlerini kullanarak profesyonel derecede kayıtlar ortaya çıkarabilirsiniz. Programın üretici firmasının da dediği gibi "Programı çalıştırın ve neye uğradığınızı şaşırın." Adamlar bu kadar iddialı konuşmuş, bize de programı kurup kullanmak düşüyor. Bakalım şaşıracak mıyız?
PROGRAMI TANIYALIM
Kurulum aşamasını bitirdikten sonra, masaüstündeki Adobe Audition ikonuna çift tıklayıp, programı başlatıyoruz. Demo sürüm olduğu için çeşitli mesajlar geliyor. Bunları da "OK" düğmesine basarak geçiyoruz. Nihayet programın arabirimi ile başbaşayız. Görmüş olduğumuz gibi gayet iyi dizayn edilmiş ve kullanışlı bir arabirim bizi karşılıyor. Üst kısımda yan yana dizilmiş olan birçok kısayol düğmesi mevcut. Bunları açıklayacak olursak:
New: Yeni audio dosyası yaratır.
Open: Dosya açmak için kullanacağız.
Save: Kaydet seçeneği.
Save As: Farklı kaydet seçeneği.
Save Highlighted Selection: Özel kayıt seçeneği.
Undo: Geri al.
Enable/Disable Undo: Geri/İleri al seçeneği.
Delete: Seçtiğiniz bölümü silmeye yarar.
Trim: Seçtiğiniz bölümün arka ve ön kısmını temizler.
Copy: Kopyalama seçeneği.
Cut: Kesme seçeneği.
Paste: Yapıştır seçeneği.
Mix Paste: Mix ekleme seçeneği.
Adjust: Kayıt ayar seçeneği.
Convert: Ses dönüşüm seçeneği.
Cue: Başlangıç işareti.
Toggle: Ses dalgalarının görünüşünü değiştirir.
Additional: Ekstra bilgi ekleme seçeneği.
Edit Channel: Kanal ayarları.
Cue List: Başlangıç listesi.
Open Play List: Şarkı listesi.
Compact Disc: CD ayar menüsü.
Settings: Programın ayarlarının yapıldığı kısım.
Scripts: Script ekler.
Help: Yardım menüsü.
RESİM 1
Bunların dışında birde alt tarafta kayıt kontrol düğmeleri bulunuyor. Bunları da tanıyalım:
Stop: Durdurma düğmesi.
Play: Müzik dosyalarınızı çalmaya başlar.
Pause: Dondurma seçeneği.
Play to End: Seçtiğiniz müzik dosyasını sadece bir defa çalar.
Play Looped: Seçtiğiniz müzik dosyasını sürekli çalar.
Previous: Müzik dosyasını en başa alır.
Rewind: Müzik dosyasını geri sarar.
Forward: Müzik dosyasını ileri sarar.
Next: Müzik dosyasını en sona alır.
Record: Kayıda başlama düğmesi.
Programın düğmelerini ve bazı seçeneklerini tanımış olduk. Bundan sonraki işimiz, programın kullanımını uygulamalı olarak anlatma. Hemen kullanımına geçelim o vakit.
PROGRAMI KULLANALIM
Giriş kısmında da belirttiğimiz gibi, program sayesinde oluşturduğunuz ses dosyalarına çeşitli efektler uygulayabiliyorsunuz. İşe ilk önce "Nasıl ses kayıt edilir?" sorusunun cevabıyla başlayalım. Tabii ki ses kaydetmek için bir ses kartınızın ve mikrofonunuzun olduğunu varsayarak işlemimize devam ediyoruz. Programın üst kısmından "New" düğmesine tıklayın ve boş bir kayıt sayfası açın. Sonra da alt taraftaki kırmızı düğmeye (Record) basın ve "Ses deneme bir, iki..." sözcüklerini mırıldanın. Stop düğmesine basın ve kayıt işlemini bititrin. Şimdide bakalım sesimiz alındımı. Play düğmesine basın eğer sesiniz geliyorsa, bilgisayarınızın kayıt ayarlarında bir problem yok demektir. Eğer sesiniz gelmiyorsa ya hoparlör açık değildir : ) ya da mikrofonunuz takılı değildir. Tekrar bunları kontrol edin. Herhangi bir hata yoksa muhtemelen bilgisayarınızın ses kayıt ayarları doğru bir şekilde yapılmamıştır. Bu ayarlarınızı doğru bir şekilde yapın ve devam edelim. Sesimizi doğru bir şekilde kaydettik. Şimdide geçelim çeşitli ses efektlerine. Bunu kendi sesinize değil de normal bir müzik dosyasına uygularsanız, efektleri daha da etkili yapabilirsiniz. Hemen sabit diskinizden bir müzik dosyasını açın ve buna çeşitli efektler uygulayalım, mutlu olalım. Programın çeşitli ses efektlerinden güzel olanlarını açıklayalım. "Transform" menüsünde çeşitli ses efektleri bulunmakta. Hemen bunları dosyamıza uygulayalım. Öncelikle "Amplify" efektinin özellikleriyle başlayalım. Ses dosyamızı hazır hale getirdikten sonra, Transform*Amplitude*Amplify yolunu izleyerek efekt penceremizi açalım. Gördüğümüz gibi sağ tarafta bir çok efekt bulunmakta. Bunlardan herhangi birini seçip dosyamıza uygulayalım. Biz "Pan L->R" efektini uygulayacağız. Yani ses sol hoparlörde başlayıp, sağ tarafta bitiyor.
RESİM 2
Seçeneğimizi seçtikten sonra "OK" düğmesine basarak işlemimizi bitiriyoruz. Play düğmesine bastığımızda efektin dosyaya uygulandığını görüyoruz. Program bundan daha başka özelliklere de sahip. Bir başka efekt uygulayalım. Bu efektimiz sesin belirlediğimiz noktalarda yükselip alçalmasını sağlayacak. Hemen anlattığımız adımları uygulayın ve dosyamıza efektimizi ekleyelim. Dosyamızı açtıktan sonra, Transform*Amplitude*Envelope yolunu izleyin ve penceremizi açalım. Burada isterseniz sarı renkteki çizgilerin yönlerini değiştirerek kendiniz efekt yaratabilirsiniz. Program size bu efekti kaydedip, daha sonradan yeniden kullanabilme seçeneği de sunuyor. Yada "Presets" menüsünden varolan efektlerden birini seçip uygulayabilirsiniz. Ne duruyoruz hemen bir tane efekt seçip dosyamızın ne hale geleceğine bakalım.
RESİM 3
Programın o kadar çok efekti var ki. Bunları anlatmaya ne yer yeter; nede zaman. Artık diğer efektlerini de deneme yanılma yoluyla öğrenebilirsiniz. Ama son olarak size programın format değiştirme seçeneğinden de bahsedelim. Mesela oluşturduğunuz Wave formatındaki dosyayı, Mp3 formatına çevirmek isterseniz, öncelikle Wave dosyanızı oluşturun veya açın. "File" menüsünden "Save As..." komutunu seçin. Buradan "Kayıt Türü" bölümünü "Mp3" olarak belirleyin. Son olarak "Kaydet" düğmesine basarak işleminizi tamamlayın. Sonuçta "Wave" dosyanız "Mp3" formatında sizi bekliyor olacaktır. Ayrıca bu program sayesinde müzik Cd'lerinizi dinleyebilir ve onların üzerinde de çeşitli efektler uygulayabilirsiniz.